sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

VILLIYRTTI keittokirja


Sami Tallberg – VILLIYRTTI keittokirja – readme.fi


Tässäpä teille todella mielenkiintoinen kirja! 
Tämän luettuasi et enää kävele luonnossa laput silmilläsi vaan tutkailet kiinnostuneena ympäristöäsi ja sen kasvillisuutta. Näin ainakin minulle kävi. Olen kylläkin ollut kiinnostunut villikasveista, eli syötäviksi kelpaavista kasveista, niin kauan kuin muistan, ihan pikkuisesta asti. Olen siis syönyt koivunlehtiä, ketunleipiä, kuusenkerkkiä ja krassinkukkia. Mutta nyt kirjan luettuani olen saanut laajennettua ja avarrettuani kasvituntemustani entisestään. Nyt kun katselen ympärilleni, löydän jatkuvasti uusia kasveja, joita voisi maistella. Tuo, tuo ja tuokin on syötävää! Todella hauskaa! Tänäänkin kävellessäni maistelin syreenin kukkasia. En muuten tiennyt, että syreenikin on syötävää. Mutta siitäpä sainkin idean kerätä syreenin kukkasia ja kokeilla kuivattaa niitä. Jos väri säilyy hyvänä niin nehän olisivat kauniita koristeita leivonnassa. 

Kirjassa on esiteltynä 75 suomalaista villikasvia: kasvitietoutta, keruuohjeita ja reseptejä. Osa kasveista on melko vieraita, tai sitten kuvista ei välttämättä saa ihan selkeää kuvaa mikä kasvi on kyseessä. Mutta onneksi nykypäivänä tiedonhaku on entistä helpompaa: netin kautta löytää runsaasti tietoa ja kuvia kasveista – varsinkin kun nyt tietää mitä etsiä. Villikasveissa on mielenkiintoisia makuvivahteita vaniljasta limettiin, ja niiden käyttökohteita on lukemattomia. Kirjan avulla opit kokeilemaan ja huomaamaan mihin kaikkeen villiyrttejä voi käyttää, ne kun sopivat salaatteihin, lämpimiin ruokiin, juomiin ja jälkiruokiinkin.

Kirjan kirjoittajasta, Sami Tallbergista huokuu suuri intohimo villikasveja kohtaan. Hän on paneutunut asiaan suurella motivaatiolla ja innolla. Villiyrtit ovat hänelle sydämen asia. Ja onhan se nyt inspiroivaa miten ja mitä luonnosta voi löytyä ja mitä kaikkea oikeasti voikaan käyttää hyödyksi ravinnokseen. Ja lisäksi näillä kasveilla on monia lääkinnällisiäkin ominaisuuksia, joita on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti