Lähipiirissäni on keliaakikko ja
minua on aina hieman säälittänyt se, ettei hän ole voinut
herkutella samoilla herkuilla kuin me muut. Hänellä on yleensä
omat eväät mukana eikä ne nyt niin kummoisilta ole tuntuneet,
kaupan valmiita pakasteita. Muistan, että joskus vuosia sitten
ruotsinlaivalla haettiin gluteenittomia tuotteita Ruotsin puolelta
kun ne olivat siellä halvempia kuin täällä. Nykyään valikoimia
kaupoissa on enemmän ja varmasti sieltä joukosta hyviä ja
maistuviakin tuotteita löytää. Itseäni niistä on houkutellut
vain ne kookospallerot, joissa on sitä sellaista valkoista höhlää
sisällä. Mutta nekin on niin kalliita, ettei viitsi huvikseen
ostella.
Onneksi keliaakikko voi kuitenkin syödä
esimerkiksi perunajauhoista leivottuja kakkuja, ja siitä tulee
leivottua ihan muutenkin vain koska leivonnaisista tulee siten ihanan
kuohkeita.
Kustannus Mäkelältä ilmestyi vähän
aikaa sitten kirja Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat, ja se
sai heti minut ajattelemaan tuota tuttavaani. En ole varma onko hän
leipomisesta innostunut, mutta tästä kirjasta hän kyllä varmasti
tulisi iloiseksi. Reseptit ovat herkullisia ja monikäyttöisiä.
Perunajauhon lisäksi on monia muitakin jauhoja, jotka sopivat
keliaakikolle. Maissijauho, riisijauho, durrajauho, tattari, hirssi,
kikhernejauho... Gluteenittomat leiv
onnaiset tarvitsevat erityisiä
sidosaineita kuten ksantaania ja psylliumia. Ksantaania käytetään
sitkostamis- ja stabilointiaineena korvaamassa gluteenia ja psyllium
on lähes välttämätön gluteenittomassa leivonnassa koska se sitoo
nestettä.
Gluteenittomilla aineksilla
leivottaessa pitää muutoinkin olla tarkkana määrien suhteen, ja
siitä syystä tässä kirjassa määrät onkin merkitty tarkasti
painomittoina. Kannattaa siis satsata digitaaliseen vaakaan, jotta
saat varmasti oikeat määrät kutakin ainesta.
Itselläni ei keliakiaa ole, mutta
kotimaiset viljat saavat silti olon tukalaksi. Vatsa turpoaa,
ummettaa, tulee ikäviä ilmavaivoja, jotka sitten saattavat
muuttuvat kivuliaiksi vatsakivuiksi koska eihän sitä nyt
jokapaikassa eikä ainakaan jatkuvasti kehtaa paukutella. Eron huomaa
melko nopeasti kun jättää hiilarit pois, olo ei ole enää
tunkkainen ja on helppo olla ja hengittää. Siitä syystä olenkin
iloinen tästä kirjasta ja kaikista näistä houkuttelevista
resepteistä. Jo pelkästään pastan tekeminen kotikutoisesti on
kovin mielenkiintoista ja tahtoisin jo päästä kokeilemaan miten se
onnistuu. Pidän myös siitä, että kirjassa on selkeät kuvat itse
taikinoista – pelkästään taikinoista. Minä ainakin haluan nähdä
mitä reseptillä pitäisi saada aikaiseksi.
Taikinoiden lisäksi kirjaan on kerätty
piirakoiden, pizzojen ja pastojen ohjeita täytteiden kera.
Kirjasta löytyy leivonnaisia moneen
makuun, ja perinteiset herkutkin löytyy gluteenittomina, kuten
karjalanpiirakat, hapanjuuri, lasagne, pasta carbonara, sipulipiiras
ja pikkupizzat.
Toivon, että tämän kirjan ohjeiden
myötä moni keliaakikko saisi vaihtelua ruokavalioonsa, ja ennen
kaikkea mahdollisuuden luopua valmistuotteista ja oppia tekemään
saman itse.
Ja toki sama koskee meitäkin, joille normi viljat tuottavat ongelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti