keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Loistavat kasvit!


On vaikea ymmärtää miten joku voisi ajatella, että kasvit ovat elottomia tai turhia. Sen verran koulun opeistakin on jäänyt päähän, että ilman puita ja kasveja ei olisi ihmisiäkään. Joku silti saattaa ajatella, että kasvit ovat mitättömiä tai arvottomia. Minulle on aina ollut vaikeaa jo rikkaruohojenkin nyppiminen. Miten suuria ponnisteluja onkaan kasvilta vaatinut, että se on itsensä pykännyt mullasta ylös, ja sitten joku tulee ja nyhtää sen mitään pohtimatta maasta ja heittää pois. Ja sitten tuo nimitys 'rikkaruoho'. Sekin on minusta aika aliarvioiva, varsinkin nykyään kun tiedän, että moni näistä niinsanotuista roskaheinistä on ihan kelvollista ja terveellistä ruokaa. 

Ihmisten pitäisi ymmärtää luonnon tärkeys ja sen myötä alkaa arvostaa sitä. Jos ihmiset yhtäkkiä katoaisivat planeetaltamme, kasvit jatkaisivat muitta mutkitta eloaan täällä, mutta jos kasvit katoaisivat yllättäen, olisi se ihmiskunnan tuho. Sitä ei taida moni ymmärtää. Ja sellaisen kuvan antaa Stefano Mancuson kirja LOISTAVAT KASVIT. Kirjakin on loistava. Se herättää monia ajatuksia. Sen luettuani minun on ollut vaikea tehdä oikeastaan mitään puutarhatöitä. Etupihan kukkapenkki rehottaa kun en pysty kiskomaan niitä ei kutsuttuja kasveja irti maasta. Ai miksikö? Kun se tuntuu niin pahalta.

Kasvit ovat yhtälailla tuntevia ja aistivia olentoja kuin mekin. Eivätkä ne ole yhtään sen vähäpätöisempiä kuin ihmiset tai eläimet. Kasveilla on jopa enemmän aisteja kuin meillä, niillä on hajuaisti, makuaisti, kuuloaisti, tuntoaisti ja näköaisti, ja lisäksi 15 muuta aistia. Kasvit ovat älykkäitä! Ne taistelevat jatkuvasti elintilastaan ja elinoloistaan ja ratkaisevat siinä samalla monia ongelmia ja haasteita. Kasveja ei ole siis syytä aliarvioida. 

Ihmisten ja kasvien suhde on kaksijakoinen. Toisaalta ihmiset ovat kasvien kannalta parhaita liittolaisia, mutta toisaalta taas saatamme jalostaa kasveja vääristä syistä tai tietämättämme huonompaan suuntaan ja samalla altistamme kasvit tuholaisille ja taudeille. Kunhan vain oppisimme ymmärtämään kasveja entistäkin paremmin, voisimme ratkaista samalla koko maailman ruokaongelman. Muutoinkin käytämme vain pienen osan maapallon kasveista ihan jo siitä syystä, että tunnemme niistä vain noin 5-10%, ja tästäkin määrästä 95% hyödynnetään lääketeollisuudessa. Ajatelkaa miten paljon on kasvilajeja, joita emme tunne ja mitä kaikkea hyötyjä niistä voisikaan ihmiskunnalle olla. Kunhan emme sitten vain ahneuksissamme tuhoa lajeja sukupuuttoon omaa etuamme ajatellen. Kasvit ja niiden tutkiminen, ymmärtäminen ja hyödyntäminen pitäisi saattaa tärkeysjärjestyksessämme kärkipäähän.

Tiedätkö mikä on greenternet? Se on kovin mielenkiintoinen ja houkutteleva juttu. Greenternetiksi kutsutaan internetin kaltaista tietoverkkoa, joka osaisi mm. varoittaa lähestyvästä myrkkypilvestä, kertoa ilman ja maan laadusta ja ilmoittaa maanjäristyksistä. Ja mihinkö se perustuu tai miten se toimii? Tiedot perustuisivat lehtien ja juurien keräämiin tietoihin, ja nämä tiedot välittyisivät reaaliajassa internetiin. Aika mahtava juttu. 


Italialainen STEFANO MANCUSO on palkittu ja arvostettu kasvitieteilijä sekä pioneeri kasvineurobiologiassa, joka tutkii erilaisten biologisten systeemien viestintää ja sisäistä kommunikaatiota niin geenien, molekyylien kuin ekologisten yhteisöjen tasolla. Mancuso toimii professorina Firenzen yliopistossa ja etsii ja kehittää intohimoisesti mahdollisuuksia soveltaa kasvien älykkyyttä teknologiassa sekä erityisesti ympäristönsuojelussa. Loistavat kasvit on käännetty useille eri kielille, ja Itävallassa se valittiin vuoden 2016 parhaaksi tiedekirjaksi.

ALESSANDRA VIOLA on italialainen tiedetoimittaja, joka käsikirjoittaa ja ohjaa dokumenttielokuvia ja tv-ohjelmia.



Stefano Mancuso & Alessandra Viola
Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?
AULA & CO


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti