torstai 3. elokuuta 2017

Pientä suolapalaa

Kautta aikojen suosituimpiin juhlatarjottaviin kuuluu meidän piireissä cocktailtikut. Cocktailtikku-vati tyhjenee aina ensimmäisenä, silloinkin kun olen täyttänyt siihen toisen satsin. Nämä pienet suolapalat ovat kuuluneet juhlapöytäni tarjottaviin jo vuosikaudet. "Koostumuskin" on pysynyt lähes samana. Näihin sopivat kirsikkatomaatit, viinirypäleet, kurkku, juusto, oliivit, nakit, lihapullat, paprika jne. Näiden kokoamisessa tosin viivähtää pieni tovi mutta niiden suosion takia ne ovat vakiokamaa juhlapöydässä. Ja lapsetkin syövät huomaamattaan jopa sellaista mitä muuten välttelevät. 

Toinen suosikkini suolapalojen suhteen on nämä lehtitaikinasta tehdyt pikkusuolaiset. Täytevaihtoehtoja on satoja ja muotoakin voi vaihdella kierteestä kolmioihin. Tällä kertaa levitin sulaneille lehtitaikina levyille yrttituorejuustoa, fetajuustoa, paistettua pekonia, suippopaprikaa ja mustapippuria. Ennen uuniin laittoa leikkasin jokaisen levyn neljään osaan. Paiston jälkeen laitoin päälle vielä vähän basilikaöljyä. 

Taikinaa oli yhteensä 2 x 500 g. Tähän määrään käytin 150g tuorejuustoa, paketin pekonia, yhden suippopaprikan ja 200 g fetajuustoa. 



Cocktailtikkujen ja lehtitaikinasuolapalojen lisäksi tarjolla oli äidin tekemää voileipäkakkua ja näitä minun tekemiä vihreitä suolakeksejä. Leivoin keksit tällä kertaa spelttijauhoista ja vihreys tulee chlorella-jauheesta. Suolan lisäksi makua tuo mustapippuri ja pellavansiemenet.

 reilu 2 dl spelttijauhoja
1/4 dl pellavansiemeniä
1 tl chlorella-jauhetta (esim. Foodin)
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä

1 rkl öljyä 
50 g voita

1/2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy ja pehmeä voi. Nypi jauhot ja rasva keskenään. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulle alustalle ja leikkaa halutunmallisiksi paloiksi. Paista keksit 200*asteessa. Paistoaika on vain muutamia minuutteja, sen verran että pohjaan tulee hieman väriä. 

Näitä suolakeksejä pitäisi tehdä varastoon enemmän. Ne ovat niin helppotekoisia ja maistuvia, ja mukavaa pikkupurtavaa pieneen suolaisennälkään.

3 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen suolainen piirakka samoin tikut.
    Nuo keksit ovat mulle ihan uusi juttu.

    VastaaPoista
  2. Vau mikä upea väri suolakekseissä! <3 Saadaanko jakaa tämä ihana resepti(linkki postaukseesi) meidän FB -sivulla?
    - Anne/SunSpelt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne! Tottahan toki saa jakaa, kiva kun tykkäsit! :)

      Poista