keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Vuohenputkipasta - villiyrtit käyttöön!


Jokin aika sitten surffailin Pinterestissä etsimässä lasten syntymäpäiviin liittyviä ideoita ja samalla eksyin sivulle, jossa oli tehty erivärisiä pastataikinoita. Siellä mainittiin 00-jauhot. En tiedä olenko kuullut tästä tuotteesta aiemmin. Ehkä olen, mutten ole kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota. Mutta koska tykkään tehdä itse pizzaa ja olen aina pohdiskellut onko eri jauhoilla vaikutusta pizzapohjan laatuun niin halusin testata Hungry Chef 00-PIZZAJAUHOA. Jauho on pakattu jännästi uudelleen avattavaan ja suljettavaan jämäkkään muovipussiin. Tunnustan ihmetelleeni tätä erikoista pakkaustapaa mutta käytön kautta voin sanoa, että erittäin hyvä idea! Jauhot saa siististi kaadettua mittaan pussissa olevan korkin kautta ilman turhaa sotkua. 

suvikukkasia
Olen tehnyt pastataikinaa pari kertaa aiemminkin. Nappasin ohjeen Jamie Oliverilta. Ohje oli niin yksinkertainen - ja sellaisia rakastan! - että oli ihan pakko kokeilla itsekin. Taikinaan tulee ainoastaan kahta raaka-ainetta: pinaattia ja jauhoja. Minä tosin hieman tuunasin ohjetta tällä kertaa ja lisäsin joukkoon runsaan kourallisen kuivattuja vuohenputken lehtiä. 
Taikina syntyy helposti yleiskoneessa. Kaikki aineet koneeseen ja kone käyntiin. Taikina alkaa muodostua jo muutamassa sekunnissa. Ensimmäisellä kerralla käytin tuoretta pinaattia ja nyt tein taikinan pakastepinaatista. 

Tein taikinan edellisenä päivänä ja laitoin sen tiiviiseen muovirasiaan jääkaappiin. Seuraavana päivänä teimme lasten kanssa taikinasta pastasuikaleita. Kaulin taikinan ohueksi levyksi työpöydän päällä jauhojen kanssa ja leikkasin ohuita suikaleita, jotka keitin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä kattilassa, ehkä noin 5-10 minuuttia riippuen pastasuikaleiden paksuudesta. Lasten tekemistä tuli aika paksuja, joten ne saivat kypsyä pitempään.

Itsetehty pinaattipasta on kyllä todella hyvää! Jaksan ihmetellä miten lapsikin tykkää tästä niin kovasti. Tekovaiheissa lapset saavat olla mukana. Tämän kanssa voi tarjoilla mitä vain. Tällä kertaa lisukkeena oli paistettua pekonia, mutta myös tomaattikastike tuoreista tomaateista sopii hyvin. Lorottelin päälle vielä vähän chiliöljyä. Helppoa ja hyvää kotiruokaa! Terveellistäkin vielä.

suvikukkasia

Aikaisemmin käytin puolikarkeita vehnäjauhoja. En osaa sanoa, oliko 00-jauhoilla valmistettu pasta juurikaan erilaisempaa. Taikinan koostumus oli kummallakin tavalla tehtynä melko samanlainen mutta kypsäksi keitetty 00-jauhoilla tehty pasta piti muotonsa paremmin. Puolikarkeilla tehdyt suikaleet tuppasivat turpoamaan.

Perus pinaattipastataikina

200 g pinaattia (tuoretta tai pakastettua sulatettuna)
300 g jauhoja

Laita jauhot ja pinaatti monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile sen jälkeen haluamallasi tavalla ja kypsennä kiehuvassa - suolalla maustetussa - vedessä, noin 5-10 minuuttia.

***

Samasta taikinasta syntyy myös maukkaat tortillat! Puolitin tekemäni taikinan, toisesta puolikkaasta keitin pastaa neljälle hengelle ( 2 aikuista + 2 lasta) ja toisen puolikkaan jaoin seitsemään osaan. Pyörittelin osat palloiksi ja kaulin oikein ohuiksi kiekoiksi ja paistoin kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa. Tortillat alkavat kypsyessään paisua ja ikäänkuin kuplia. Paista tortillat molemmin puolin, mutta varo polttamasta niitä. Kypsissä tortilloissa näkyy pieniä ruskeita laikkuja.


2 kommenttia:

  1. Olipas hauska ohje! Pitäisikin ottaa hyötykäyttöön puutarhassa rehottavat vuohenputkikasvustot. Mihin muuhun käytät sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääntä kohti vain, niin kuin minullekin taannoin sanottiin :) Vuohenputkihan on luonnon oma superfood. Olen käyttänyt tuoreeltaan kastikkeissa ja munakkaassa, kuivattuna samoilla tavoin, mutta lisäksi myös leivonnassa taikinoissa ja lihapullataikinan joukossa. Kuivattuna sitä on helppo ripotella oikeastaan mihin tahansa :)

      Poista