torstai 5. lokakuuta 2017

Hyvää korvapuustipäivää!

Meillä tykätään korvapuusteista mutta olen kyllästynyt siihen, että täyte imeytyy uunissa taikinaan. Ihan sama miten runsaasti voita ja kanelia väliin laittaa kun uunista otettaessa kummastakaan ei ole jäljellä juuri mitään. Kaupan puusteissa taidetaan käyttää jotakin sakeuttajaa tai kreemiä, koska niissä täyte on töhnämäistä vielä kypsänäkin. Olipas ikävältä kuulostava sana... No mutta tajusitte ehkä mitä tarkoitin? Täytyy varmaan kysyä joltakin joka asiasta tietää paremmin, että mitä on tuo ainesosa joka saa täytteen pysymään kiinteänä. 

Eilen (4.10.) vietettiin korvapuustipäivää. Siitä inspiroituneena päätin leipoa korvapuusteja. Tai omanlaisen version puusteista. Ja koska olen huomannut, että täytteen määrällä ei ole vaikutusta lopputulokseen päätin luopua siitä osittain kokonaan. Sen sijaan päätin laittaa maut kuorrutteeseen. Ja yksittäisten puustien sijaan tein kranssin. 

Tein taikinan ydinspelttijauhoista (Birkkalan) ja jätin taikinan hieman löysäksi. Kohotin taikinan kaksinkertaiseksi, vaivasin sen ja kaulin ohueksi levyksi. Levyn pintaan ripottelin kuitenkin ceylonkanelia ja aitoa vaniljasokeria. Rullattuani levyn leikkasin sen paloihin, jotka asettelin öljyttyyn irtopohjavuokaan kranssin muotoon ja kohotin vielä toistamiseen kaksinkertaiseksi. Kypsymisen puolessa välissä päätin mehevöittää pullakranssia lorauttamalla sen pintaan noin 0,5 dl kermaa. Lopusta kermasta keitin kinuskin, jonka valutin kypsän kranssin päälle. Kuuma kinuski sai imeytyä puustikranssin pintaan. Tästä tuli ihanan mehevä, otin nimittäin kranssin uunista pois hieman etuajassa, jottei se pääse kuivumaan liikaa. Niin juu, ja kokeilinhan minä lisäksi myös sirotella luomu lakritsijauhetta kinuskin päälle. Tuo aito lakritsi on kivanmakuista ja sopii hyvin kinuskin ja mausteiden pariksi.

Pullataikina

1 pss kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
n. 5 dl ydinspelttijauhoja

lisäksi
2 dl täysmaitoa
1 muna
1/2 dl öljyä

väliin
2 tl ceyloninkanelia
2 tl aitoa vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, mutta käytä ensin vain puolet jauhomäärästä ja lisää loput myöhemmin. Lisää kuivien aineiden joukkoon 42*asteinen maito, muna ja öljy ja sekoita taikinaa esimerksiksi puulastalla. Lisää loput jauhot ja tarvittaessa muuta jauhojen määrää isommaksi jos tuntuu, että taikina on liian löysää. Itse kohotan taikinan aina löysähkönä ja lisään tarvittaessa vaivausvaiheessa lisää jauhoja. Kohota taikina kaksinkertaiseksi esim. kuumaa vettä sisältävässä isommassa kulhossa leivinliinan alla. 

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöytätasolla ja kauli taikina ohueksi levyksi. Lisää levyn pinnalle sokeri ja kaneli. Rullaa levy ja leikkaa siitä palasia. Asettele palat esimerkiksi voidellun/öljytyn irtopohjavuoan reunoille. Anna kohota jälleen kaksinkertaiseksi. 
Paista kanelikranssi uunissa 200*asteessa noin 10 minuuttia. Halutessasi voit kostuttaa kranssia kypsymisen puolivälissä kermatilkalla.




Kanelilla ja kardemummalla maustettu kinuski

Keitä kattilassa 2 dl kuohukermaa ja 1/2 dl sokeria + 1/2 dl tummaa siirappia sakeaksi kinuskiksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Mausta kinuski 1 tl ceyloninkanelilla ja ripauksella kardemummaa. 
Kaada kuuma kinuski kranssin pintaan. Koristele kranssi halutessasi raesokerilla. Minä sirottelin kinuskin päälle aitoa lakritsijauhetta. Nam!



Herkullisia hetkiä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti